3 NOVEMBER 2023 NYHETER INOM DET IMMATERIELLA VÄRDESKAPANDETHär har vi samlat några nyheter och det ser ut att bli mycket nyheter under den närmaste tiden. Därför två nyhetsbrev på en vecka.

Forskningsanslagen måste göras om från grunden DN 2023-10-11
Kvaliteten i svensk forskning har stagnerat, trots att staten har tredubblat det ekonomiska stödet på 20 år. Samtidigt möter samhället alltmer komplexa utmaningar. Vi föreslår att tre helt nya myndigheter tar över finansieringen medan Vetenskapsrådet och resten av dagens struktur skrotas, skriver Ingrid Petersson, Joakim Appelquist och Charlotte Hall för Forsknings-finansieringsutredningen.

Patent- och registreringsverkets generaldirektör fokuserar på fel saker, Altinget, 2023
Detta är en replik på en artikel där PRVs generaldirektör föreslog att incitamentsstrukturen på Sveriges lärosäten skulle öka intresset på de immateriella skydden. Han föreslog ungefär samma sak för fyra år sedan. Vi tror PRV borde fokusera på att bättre informera om skyddens brister. Det skulle öka PRVs trovärdighet.

Innovationspolitik kräver rättssäkerhet, Dagens Juridik, 2023
Här tar vi upp de juridiska aspekterna och att de får obetydligt utrymma i dagens innovationspolitik.

Bifogas också lite långläsning inför helgen. För Dig som ännu ej tagit del av denna skrivelse, som vi tog upp i förra Nyhetsbrevet. Om några dagar går det att finna inspel på Utbildningsdepartementets hemsida från ett hundratal organisationer och myndigheter. Dnr är U2023/01467.
INSPEL TILL FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROPOSITIONEN 2024 Fokuserat på de immateriella skyddenSprid gärna nyhetsbrevet och kommentara antingen på vår hemsida eller via mail.

Peter A Jörgensen
Kjell Jegefors

Båda ledamöter av Uppfinnarkollegiet och tidigare bl.a. verksamma vid Styrelsen för Teknisk Utveckling (STU) och Svenska Uppfinnareföreningen

peter.jorgensen@innovationeurope.se
kjell.jegefors@gmail.co
Peter A Jörgensen
Karlavägen 63
114 49 Stockholm
SWEDEN
peter.jorgensen@innovationeurope.se
+46 70 601 20 50


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *